De regie over mijn hart - MunayQi - Blogs om jou te inspireren,
Jacqueline Brandes - MunayQi Stress Transformatie

Leren omgaan met stress

Stress. Iedereen heeft er wel eens last van. Met gezonde stress is helemaal niets mis, dit kan soms zelfs nuttig of prettig zijn. Gezonde stress wordt ongezond wanneer deze te lang aanhoudt. Ongezonde stress is minder prettig, deze vorm van stress kan namelijk soms zelfs leiden tot depressieve klachten of een burn-out.  Daarnaast kan deze ongezonde stress zich ook fysiek gaan uiten; spierklachten, maag-darmklachten, allergische klachten en griepklachten kunnen in tijden van stress opspelen. Het is belangrijk om te leren omgaan met stress, om zo weer te kunnen ontspannen en genieten.

Want stress maakt ons prikkelbaar. Wanneer spanning te lang aanhoudt en jij je niet kan ontladen, dan wordt jouw energie koepel erg groot. Ervaar je de omgeving als teveel en mensen irritant? Dan is er een grote kans dat jouw (koepelbom) barst!

Ben jij iemand die gevoelens verbergt? Voor de goede, lieve vrede je niet uitspreekt? Het eigenlijk allemaal teveel is, maar geen hulp vraagt?

Besef dat stress het lichaam in schiet en bijbehorende hoofdpijn-, paniek- of rugpijn klachten geeft. En vergis je niet. Negatieve gevoelens en overtuigingen beïnvloedden je genen. Dit betekent; beperkende gedachten maken je ziek!

Heb jij zorgen? Kom je niet in actie? Voel je je niet verbonden met anderen of jezelf? Wacht het niet af, maar verminder je stress nu via stress counseling en coaching. Leer omgaan met stress.

Want wat gebeurt er als je door blijft rennen als een chaotische stresskip?

  • Je bent onaardig tegen je gezin.
  • Je bent de hele dag chagrijnig , waardoor vrienden je gaan vermijden.
  • Je bent zo moe, dat burn-out op de loer ligt.

Met alle gevolgen van dien:

  • Je lacht niet meer. Raakt somber of depressief.
  • Financieel blijf je in dezelfde modderpoel spartelen.
  • De jaren gaan voorbij zonder mooie herinneringen.
  • Geen tijd voor ontspanning. Je ervaart alles als druk.
  • Als lijf en leden niet meer geniet, raak je ziek.

VIND JIJ HET OOK NIET ZONDE, ALS JE LEVEN AAN JE VOORBIJ GAAT?

gestresst

Hoe ontstaat stress?

Voordat we dieper ingaan op het omgaan met stress, moeten we eerst weten waar stress vandaan komt. Stress kan worden veroorzaakt door een heleboel verschillende factoren. Zo kan stress worden veroorzaakt door alle daagse irritaties, zoals je verslapen, te laat zijn voor de trein of een vastlopende computer. Dit soort gebeurtenissen hebben op zichzelf geen invloed op je gezondheid, maar bij elkaar vormen ze toch een grote belasting. Ook bepaalde levensgebeurtenissen, leuke en minder leuke, en traumatische ervaringen kunnen stress veroorzaken. Stress ontstaat wanneer je draaglast (wat er van je wordt gevraagd) zwaarder weegt dan je draagkracht (dat wat je aankunt).

Hoe kan ik omgaan met stress?

Of gewone stress chronische stress wordt hangt niet alleen af van de situatie en de intensiteit van de stress, maar ook van de manier waarop je hiermee omgaat. Wanneer je maar blijft piekeren over dingen in het verleden of over dingen in de toekomst, dan krijgt je lichaam geen rust. Wanneer je lichaam langere tijd geen rust krijgt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Er zijn twee verschillende manieren waarop je met stressvolle situaties kunt omgaan: probleemgerichte coping en emotiegerichte coping.

Probleemgerichte coping

Probleemgerichte coping draait om, je raadt het al, het aanpakken van het probleem. Ga voor jezelf na: is dit probleem iets waar jij zelf wat aan kunt doen? Zo ja, dan kan deze manier van coping een relevante manier voor jou zij voor het omgaan met stress.  Met deze strategie ga je voor jezelf langs op welke manier jij controle kan uitoefenen over de situatie. Zet je problemen op volgorde van belangrijkheid, en begin bij het aanpakken van het belangrijkste probleem. Onderzoek de mogelijke oplossingen, pas de meeste gunstige toe en evalueer vervolgens voor jezelf in hoeverre deze oplossing heeft gewerkt. Is het een complex probleem waar je mee dealt? Deel het probleem dan op in delen, die je één voor één aanpakt.

Probleemgerichte coping is vaak de meest effectieve manier voor het omgaan met stress, maar niet aan alle problemen kan je zelf iets doen. Er zijn ook problemen waarvan de oplossing buiten jouw bereik ligt, denk bijvoorbeeld aan het overlijden van een dierbare. Op zulke momenten is emotiegerichte coping van belang.

Emotiegerichte coping

Met emotiegerichte coping probeer je je aandacht te richten op het verminderen van negatieve gedachten en emoties die het gevolg zijn van de stressvolle gebeurtenis. Dit kan je doen door te proberen de situatie van een andere kant te bekijken, waardoor je de situatie positiever gaat zien. Een voorbeeld hiervan is een nieuwe functie op je werk krijgen waar een hoop verantwoordelijkheid bij komt kijken. Dit kan gepaard gaan met veel onzekerheden; doe ik het wel goed? Wat als ik faal? Dit gevoel is natuurlijk hartstikke normaal, maar kan toch veel stress opleveren.  Probeer het eens van een andere kant te bekijken, een nieuwe uitdaging betekent nieuwe kansen om je kwaliteiten te laten zien en nieuwe connecties op te doen.

Een andere vorm van emotiegerichte coping is het praten over je problemen. Het uiten van je gevoelens is een hele effectieve manier voor het omgaan met stress. Praat met iemand over wat je dwars zit. Dit lucht op en kan stress enorm verminderen.

Welke manier werkt het beste?

Beide manieren van omgaan met stress (probleemgericht en emotiegericht) kunnen helpen het piekeren te verminderen. Maar als de balans te ver doorslaat naar emotiegerichte coping, los je de problemen zelf niet op en oefen je geen controle uit over je problemen. De kans is dan groot dat de stress blijft aanhouden, en daarmee stopt het piekeren niet. Probeer dus altijd een probleemgerichte coping strategie te hanteren, tenzij je zelf geen invloed op je problemen kunt uitoefenen. Een emotionele coping strategie werkt dan het beste.

Leer stress te transformeren

Loop je al langer rond met veel stress en kom je er zelf niet vanaf? Misschien is de CREATE methode iets voor jou. In coaching en training brengt het CREATE model, confrontatie, reset, verbinding, actie, gereedschap en evaluatie om vol energie tot meer blijdschap, vrijheid en gezondheid te komen. Leer omgaan met de gevolgen van chronische stress, angst of burn-out. Reset je overtuigingen en werk aan een positief zelfbeeld, zodat je weer kan ontspannen en genieten. Klik hier om meer te lezen over de CREATE methode.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Deregieovermijnhart.nl! Ik ben Jaqueline en ik kan je helpen je overlevingsmodus los te laten, zodat je gaat zien wat echt belangrijk is, zodat jij het leven kan creëren wat je wil. Op mijn blog lees je er alles over!


Create your happy future

In 6 stappen van dromen naar doen

De regie over mijn hart - MunayQi - Blogs om jou te inspireren,